Kaj skuhati v tej zimski mrzli nedelji. Najbolje bi bilo pojest nekaj toplega, nekaj na žlico. Dobra ideja. Odprem kuharsko knjigo in poiščem. Zanimiva se mi zdi fižolova mineštra z belim fižolom in paradižnikovimi testeninami. Pa se lotim kuhanja. Najprej si pripravim vse sestavine. Čebula, česen, korenček, malo zelene, pločevinka belega fižola, pasiran paradižnik, začimbe, olje. Vse pripravljeno.

Na štedilnik pristavim velik lonec. Olupim čebulo in česen, prižgem plin na štedilniku. Najprej na olju popražim čebulo, ko postekleni dodam še česen in na kocke narezan korenček. Ko česen zadiši prilijem še pasiran paradižnik ter jušno osnovo in vse posipam še z začimbami. Po kuhinji se že širi omamen vonj, kar privabi našega kužka iz svojega ležišča. Radovedno se uleže zraven štedilnika in čaka, če bo kaj padlo s kuhinjskega pulta. Ko juha zavre, zmanjšam plin in dodam še beli fižol. Vse skupaj dobro premešam in pokrijem s pokrovko. Med tem ko se mineštra kuha na štedilniku pripravim mizo. Na mizo postavim dva globoka krožnika, zraven na rdečo papirnato servieto postavim še žlici. Iz posode vzamem pravkar pečen domač kruh in odrežem štiri velike hrustljave kose in jih v košarici postavim na sredino mizo. Mineštra veselo brbota v loncu. Odkrijem pokrovko in z žlico poizkusim, če je vse kot mora bit. Malček soli je še potrebno dodati. Dodam še dva ščepca soli, premešam in spet pokrijem s pokrovko.
Za spremembo bom danes v mineštro vkuhal še malo paradižnikovih testenin. Iz predala v hladilniku vzamem dve vejice peteršilja in jih na drobno nasekljam. Za dekoracijo na koncu, ko slastna mineštra kuhana, bom posipal peteršilj po mineštri v krožniku. Prav nam bo prijala ta vroča, dobra mineštra v tem mrzlem dnevu. Upam, da vsega ne pojeva, da mogoče še kaj ostane za naslednji dan.